DUBINSKA FINANCIJSKA ANALIZA

Što je dubinska analiza?

Dubinska analiza (engl. due diligence) je istraga ili revizija potencijalnog ulaganja ili proizvoda radi potvrđivanja svih činjenica, što bi moglo uključivati ​​i pregled financijskih evidencija. Dubinska analiza odnosi se na istraživanje provedeno prije sklapanja sporazuma ili financijske transakcije s drugom stranom. 

Investitori provode dubinsku analizu prije nego što od neke tvrtke kupuju vrijednosni papir. Dubinska analiza može se odnositi i na istragu koju prodavač provodi na kupcu koja može uključivati istragu o tome ​​ima li kupac odgovarajuće resurse za dovršavanje kupnje.

Osnove dubinske analize kod ulaganja u Start-up poduzeća

Osim klasične dubinske analize koja se provodi prije svakog ulaganja, ulaganje u start-up poduzeća ima određene specifičnosti zbog visokog rizika ulaganja u ovakva poduzeća.

Uključite izlaznu strategiju

Više od 50% startupa ne uspije u prve dvije godine. Planirajte strategiju dezinvestiranja kako biste povratili sredstva u slučaju da tvrtka ne uspije.

Razmislite o ulasku u partnerstvo

Partneri dijele kapital i rizik među sobom što rezultira manjim rizikom, a gubite manje resursa ukoliko posao ne uspije u prvih nekoliko godina.

Odredite strategiju žetve ulaganja

Obećavajuće tvrtke mogu propasti zbog promjene tehnologije, vladine politike ili tržišnih uvjeta. Budite oprezni za nove trendove, tehnologije i tvrtke.

Odaberite startup s obećavajućim proizvodima

Budući da je većina ulaganja ostvari povrat nakon pet godina, preporučljivo je ulagati u proizvode koji imaju sve veći povrat ulaganja (ROI) za to razdoblje. Nadalje, pogledajte plan rasta poslovanja i procijenite je li održiv.

Pošaljite nam poruku