STUDIJE IZVODLJIVOSTI

Studija izvodljivosti je analiza koja uzima u obzir sve relevantne čimbenike projekta – uključujući ekonomska, tehnička, pravna i pitanja rasporeda vremena – kako bi se utvrdila vjerojatnost uspješnog dovršetka projekta. Projektni menadžeri koriste studije izvodljivosti kako bi otkrili prednosti i nedostatke poduzimanja projekta prije nego što ulože mnogo vremena i novca u njega.

Studije izvodljivosti također mogu pružiti vodstvu tvrtke ključne informacije koje bi mogle spriječiti tvrtku da slijepo uđe u rizična poduzeća.

 Ciljevi studija izvodljivosti su sljedeći:

  • temeljno razumjevanje svih aspekata projekta, koncepta ili plana
  • osviještavanje svih mogućih problema koji bi se mogli pojaviti tijekom provođenja projekta
  • utvrđivanje je li projekt nakon razmatranja svih značajnih čimbenika održiv

Važnost studija izvodljivosti

Studije izvodljivosti važne su za razvoj poslovanja. Mogu omogućiti tvrtki da planira unaprijed način svog poslovanja. Također, mogu prepoznati potencijalne prepreke koje mogu ometati poslovanje i prepoznati iznos financiranja koji će biti potreban da bi se posao pokrenuo. Studije izvodljivosti ciljaju na marketinške strategije koje bi mogle pomoći uvjeriti investitore ili banke da je ulaganje u određeni projekt ili posao mudar izbor.

Uvijek je dobro imati plan nepredviđenih događaja koji također testirate kako biste bili sigurni da je održiva alternativa u slučaju da prvi plan ne uspije.

Pošaljite nam poruku